Isoleringsbranchen fremskynder Europas rejse mod en klimaneutral bygningsmasse

06.03.2024

"Det er Parocs mål at reducere CO2-udledningen med 50 procent og omstille helt til vedvarende elektricitet inden 2030."

EU stiler efter at opnå klimaneutralitet i 2050. Det byggede miljø vil spille en central rolle i bestræbelserne på at opnå klimaneutralitet, fordi bygninger bruger mere energi og forårsager mere CO2-udledning i løbet af deres levetid end nogen anden sektor i Europa. Det betyder, at virksomheder, der fremstiller isolering, og som derfor er en del af værdikæden inden for byggeri og renovering, også spiller en central rolle med hensyn til at nå målet.

Den europæiske sammenslutning af isoleringsproducenter (EURIMA) har offentliggjort en erklæring om betydningen af mineraluldsisolering i bestræbelserne på at opnå klimaneutralitet. Bygninger bruger ca. 40 procent af al den energi, der forbruges i EU, og står for 36 procent af CO2-udledningen i EU. Størstedelen af CO2-udledningen fra en bygning sker, når den er i brug – gennem opvarmning, køling og elforbrug. Derfor kan god isolering og den energieffektivitet, det medfører, ikke understreges nok. En væsentlig mindre del af den samlede udledning, ca. 20 procent i gennemsnit i EU, stammer fra byggefasen og byggematerialerne.

Isolering og energieffektivitet går hånd i hånd

EURIMA tror, at det er muligt at opnå en yderst energieffektiv og kulstofneutral bygningsmasse inden 2050, men det vil kræve hurtig handling fra mange aktører – også isoleringsbranchen. Betydningen af at øge antallet af renoveringsprojekter og vælge materialer med omhu vil kunne ses i det større billede, fordi den bygningsmasse, der vil være i brug i 2050, i høj grad vil bestå af bygninger, der allerede eksisterer nu. Kun 1 procent af bygningerne i Europa gennemgår en energieffektivitetsrenovering hvert år, selvom ca. 75 procent af den nuværende bygningsmasse er energiineffektiv. Desuden er energiineffektiviteten meget dyr for europæerne. Eftersom varmeeffektiviteten i vores boliger og kontorbygninger er for dårlig, spilder europæerne 270 milliarder euro om året (1) på energiregningen.

Mineraluld er den mest almindeligt anvendte isolering i Europa. Isoleringsproducenterne har således to muligheder for at være med til at reducere CO2-udledningen væsentligt i løbet af en bygnings levetid:

  • ved at tilbyde effektive, bæredygtige løsninger til isolering af nye og renoverede bygninger
  • ved at reducere CO2-udledningen i forbindelse med deres fremstillingsprocesser og sænke deres produkters CO2-aftryk. 

Ifølge EURIMA's vision skal det byggede miljø være klimaneutralt, være en del af den cirkulære økonomi og overholde de generelle mål for bæredygtig udvikling inden 2050. Alt dette er også vigtigt for Paroc.

Parocs mål for bæredygtig udvikling understøtter kulstofneutralitet og cirkulær økonomi

Owens Corning har opstillet nogle ambitiøse bæredygtighedsmål for 2030 for hele virksomheden. Et af disse mål er at reducere CO2-udledningen i scope 1 og 2 med 50 procent i forhold til 2018-niveauet.

Paroc har opstillet sine egne mål for bæredygtig udvikling, som er på linje med Owens Cornings mål, og har fastlagt konkrete tiltag for at nå dem. I forhold til 2018-niveauet har Paroc til hensigt at gøre følgende inden 2030:

  • reducere CO2-udledningen fra sine aktiviteter inden for scope 1 og 2 med 50 procent og omstille helt til vedvarende elektricitet
  • reducere brugen af plastemballage med 30 procent
  • udvide indsamlings- og genbrugssystemet REWOOL, som støtter cirkulær økonomi, til at dække de primære europæiske markeder
  • undgå fabriksaffald ved at mindske affaldsproduktionen og genanvende mere affald
  • tilbyde en større andel af produkter med en lav mængde indlejret CO2.

Paroc har allerede produktionslinjer i Finland og Polen, som er udstyret med smelteteknologi, der sikrer en betydeligt lavere CO2-udledning fra processen sammenlignet med konventionel smeltning ved brug af koksfyrede kupolovne. Det originale udstyr blev udviklet af virksomheden og taget i brug i Finland tilbage i 1986. Ved hjælp af denne teknologi og vedvarende el kan CO2-udledningen fra smelteprocessen reduceres med helt op til 80 procent, hvilket i kombination med en øget andel af genbrugsmateriale baner vejen for produkter med lavt indhold af indlejret CO2. Paroc oplyser om produktets ydeevne via tredjeparts miljøvaredeklarationer og rapporterer mængden af indlejret CO2 ved hjælp af indikatoren for globalt opvarmningspotentiale.

Isolering er en vigtig faktor, når man skal sænke CO2-udledningen fra bygninger og dermed også mindske klimaforandringerne. Paroc ønsker at deltage aktivt i udviklingen af mere bæredygtige løsninger sammen med andre parter i byggebranchen. Virksomhedens egne mål og tiltag for bæredygtig udvikling er en del af dette arbejde.





Beatrice Hallén
SR Sustainability Leader